03 December 2024 Tuesday
02 جمادى الثانية 1446 الثلاثاء
KABİR ZİYARETLERİNİN HÜKMÜ VE ORADA YAPILAN DUALARIN KABUL OLACAĞINA İNANMAK

Soru:

Fayda ve zarar verecekleri hususunda türbeler hakkında bir inanışa sahip olmadan oraları ziyaret etmek caiz midir? Bu arada fayda ve zararı verenin yalnızca Allah olduğu inancındayım. Ancak, biz Allah’ın böyle temiz mekanlarda dua edenlerin dualarını kabul ettiğini duyduk.

Cevap:

Kabirleri ziyaret etmek sünnettir. Fakat bu ziyaret ziyaretçinin ihtiyacının yerine getirilmesi maksadıyla yapılmaz. Bu ziyaret ancak kabirlerden ibret ve öğüt almak için yapılır. Kabir ziyaretleri kişinin ihtiyaçlarını gidermek ya da isteklerini elde etmek için değil, öğüt almak ve ahireti hatırlamak içindir. Kabir ehli daha dün yerin üstünde, bizim gibi yemek yiyor, içiyor, giyiniyor ve evlerimizde oturduğumuz gibi oturuyorlardı. Şu an ise kabirde amelleri onları rehin almış durumdadır. Kişi şayet kabirleri öğüt almak, ölümü hatırlamak ve onlara dua etmek maksadıyla ziyaret ederse, bu ziyaret meşru bir ziyaret olup bizlerden de istenilen budur.

Zira Rasulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- kabirleri ziyaret ettiğinde “Selam size, ey bu diyarın Mü’min ve Müslüman halkı! Siz önde olanlarsınız ve İnşallah yakında biz de aranıza katılacağız. Allah bizden önce ölenlere ve sonra onların ardından gelenlere rahmet etsin. Allah’ın bizi ve sizi  bağışlamasını dilerim.” diye dua ederdi.

Erkekler hem gece hem de gündüz fark etmeksizin kabir ziyaretinde bulunabilirler. Ancak bereket ummak ya da orada yapılan duaya icabet edilir diye düşünerek dua etmeye gelince bu bir bidattir, haramdır ve caiz değildir. Çünkü kabirlerin duanın kabulüne daha yakın, temiz ve bereketli yerler olduğu ne Kur’an’la  ne de sünnetle sabit olmuştur. Bu amaçla kabirlere gitmek caiz olmaz. Şüphesiz kalbin diri ve huşu içinde olması adına camiler kabirlerden daha hayırlı ve duaların kabulüne daha yakın yerlerdir.

(Bkz;https://binothaimeen.net/content/7641)

Taybe İlim Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
taybeilim.com © 2024