22 October 2024 Tuesday
19 ربيع الثاني 1446 الثلاثاء
RAMAZAN AYINDA HAMİLE VE EMZİREN KADINLARIN ORUÇLU İKEN ORUÇLARINI BOZMALARININ HÜKMÜ

SORU:

Ramazan’da hamileliğinin dokuzuncu ayında aşırı susuzluk hissetmesinden dolayı kendi ve bebeğinin sağlığına zarar gelmesinden korkup su içerek orucunu bozan bir kadının ne yapması gerekmektedir? Bu kadın, Ramazan ayı bittikten sonra o günü kaza etmiş ancak fakir doyurmamıştır. Yapması gereken başka bir şey var mıdır?

CEVAP:

Hamile kadına oruç tutması zor gelirse ona orucunu bozması hususunda izin verilir ama ardından bozduğu günün orucunu kaza eder.  

Bu durumda, hamile ve emziren kadınlara oruç tutmaları zor geliyorsa, oruçlarını bozabilir ve sonra kaza edebilirler. Fakir doyurmalarına da gerek yoktur. Hamile kadınlar tutamadığı oruçların kazasını doğum yapmalarının ardından Ramazan Bayramından sonra tutarlar. Emziren kadın ise bebeğinin büyümesinden sonra, oruç tutmanın kendisine zor gelmediği bir zamanda orucunu kaza edebilir. 

 

Eğer bir kadın hamile ya da çocuk emziriyorsa ve oruç tutmak kendisine ağır geliyorsa orucunu bozabilir. Zira Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- hamile ve emziren kadınlara oruçlarını bozmada ruhsat (izin) vermiştir.

Bu izin çocuk ve kadının sıkıntıya düşmemesi için verilmiştir.

 

(Bkz; https://bit.ly/3uotSsE)

 

Taybe İlim Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
taybeilim.com © 2024