18 Nisan 2024 Perşembe
09 شوال 1445 الخميس
KİRAYA VERİLEN DAİRENİN ZEKÂTI NASIL VERİLİR?

SORU:

Oturduğu daire dışında kiraya verdiği başka bir dairesi olan kimse, bu dairenin zekatını değeri üzerinden mi yoksa ondan elde ettiği kazanç (kira) üzerinden mi verir?

CEVAP:

Kiracıya kiralanan ev, kira geliri sağlanmak için satın alındıysa değeri üzerinden zekât verilmez. Bilakis kira sözleşmesinin (hicri) bir yılı doldurması sonrası kiradan elde edilen gelir üzerinden zekât verilir. Ancak bir yıl tamamlanmadıysa zekât gerekmez. Örneğin bir kişi evini (yıllık olarak) 10 bin liraya kiraya verip, sözleşme sırasında (altı aylık kira bedeli olan) 5 bin lirasını alsa ve onu harcasa, yıl ortasında geri kalan (altı aylık kira bedeli olan) 5 bin lirayı alsa ve sene bitmeden bu parayı da harcasa bu durumda zekât gerekmez. Çünkü alınan bu paranın üzerinden bir sene geçmemiştir. 

Şayet bu daire kar etmek için ticaret amaçlı satın alınmış ve boş bekletileceğine kiraya verelim denilerek kiraya verilmiş ise bu durumda hem dairenin değerinden hem de üzerinden bir sene geçmiş kira gelirinden zekât verilir. Dairenin değeri üzerinden zekât verilmesinin sebebi kiralamak için değil ticaret için satın alınmış olmasıdır. Ticaret için satın alınıp, kazanç elde etmek istenen her şeyde zekât vardır. Peygamber Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyuruyor: “Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği şey vardır.”  Sahip olduğu varlıklarla kazanç elde etmek isteyen kimse bunların kendisi ile değil değerleri ile bunu gerçekleştirmektedir. Sahip olduğu varlıkların değer karşılığı paradır. Paradan zekât vermek gerekir. Buna binaen, satın aldığı bu daire ile ticaret ve kazanç niyetinde bulunan kişi hem evinin değeri hem de üzerinden bir sene geçmiş kira gelirinden zekât vermekle sorumludur.

Bkz. https://bit.ly/3epmEyd

Taybe İlim Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
taybeilim.com © 2024